Ravintolisät


Ravintolisät ovat elintarvikkeita, jotka joko ulkomuotonsa tai käyttötapansa puolesta poikkeavat tavanomaisista elintarvikkeista. Ravintolisät ovat esim. tabletteja, kapseleita tai yrttiuutteita. Näitä ovat esimerkiksi vitamiinien, kivennäisaineiden, kuidun, rasvahappojen ja lesitiinin saantiin tarkoitetut valmisteet sekä yrtti- ja valkosipulivalmisteet.

Hiilihydraatti- ja proteiinivalmisteet ovat energiaravintoainelisiä, jotka vastaavat ominaisuuksiltaan ruuan proteiineja ja hiilihydraatteja. Niissä ei periaatteessa ole mitään sellaista, mitä tavallisesta ruuasta ei voisi saada. Hyödyt imeytymisessä ovat lähinnä teoreettisia.

Kovilla harjoituskausilla tai kilpailuissa ne ovat kuitenkin joskus tarpeen riittävän energiansaannin turvaamiseksi. Palautusjuomista, hiilihydraatti- ja proteiinijauheista löydät lisää tietoa kohdasta palautuminen.

Jotkut ravintolisät sisältävät vaikuttavaa ainesosaa enemmän kuin ruuasta voidaan saada. Tällaisia valmisteita ovat mm. kreatiini, glutamiini, haaraketjuiset aminohapot, CLA jne.

Esimerkiksi kreatiinia saadaan lihasta. Kreatiinilisästä saattavat hyötyä eniten ne, jotka saavat ravinnosta vain vähän kreatiinia. Tutkimukset eivät ole kuitenkaan osoittaneet, että esimerkiksi kasvissyöjät hyötyisivät kreatiinilisästä sen enempää kuin muutkaan.

Lisää tietoa yksittäisistä ravintolisistä ja niiden vaikutuksista löydät esimerkiksi Antidopingtoimikunnan sivuilta.

Tuotteiden turvallisuus

Joissakin tutkimuksissa osassa ravintolisiä on havaittu epäpuhtauksia, jotka voivat johtaa positiiviseen dopingtestitulokseen ja dopingrikkomukseen seuraamuksineen. Tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa Suomessa yleisesti myynnissä olevien tuotteiden epäpuhtauksista ei ole.

Melko tuntemattomien valmistajien tuotteiden suhteen erityinen varovaisuus on paikallaan, eikä niiden käyttöä suositella. On hyvä muistaa että mitä ”eksoottisemmasta” tuotteesta on kysymys, sitä tarkempi tulee olla tuoteselosteen lukemisessa.

On syytä tarkistaa aina tuoteselosteesta, ettei tuote sisällä suoranaisia dopingaineita. Lisäksi urheilija voi pyytää tuotteen myyjältä tai maahantuojalta kirjallisen todistuksen siitä, että hänen ostamansa tuote ei sisällä urheilussa kiellettyjä aineita. Urheilija on aina itse vastuussa kielletyn aineen löytymisestä dopingtestinäytteestä.

Bookmark and Share