Urheilijan terveystarkastus

On hyvä tarkastaa säännöllisesti, että keho on kunnossa ja valmis kovaan harjoitteluun.

Urheilijan terveystarkastus on tarkoitettu tavoitteellisesti harjoitteleville, yli 12-vuotiaille urheilijoille, jotka harjoittelevat yli 10 tuntia viikossa. Ero tavalliseen, esim. koulu- tai työterveyslääkärin tekemään terveystarkastukseen on siinä, että tarkastus tehdään erityisesti urheiluharjoittelun vaatimusten näkökulmasta.

Tarkastus koostuu laboratoriokäynnistä ja lääkärintarkastuksesta. Lääkärin tekemään terveystarkastukseen kuluu aikaa 60-90 minuuttia. Laboratoriokokeisiin kuuluvat pieni verenkuva (pvk) ja leposydänfilmi (EKG). Ensimmäisen tarkastuksen yhteydessä otettavaa sydänfilmiä ei seuraavilla kerroilla tarvita, mikäli terveydentila ei anna siihen aihetta. Jatkotarkastukset voivat olla myös suppeampia, ellei terveydentilassa ole tapahtunut suuria muutoksia.

Urheilija täyttää ennen terveystarkastukseen saapumista esitietolomakkeen. Esitietolomakkeessa tiedustellaan mm. aikaisemmat terveysongelmat ja mahdollisesti poikkeavat oireet, pituuskasvun ja painon kehittyminen, suvussa esiintyvät sairaudet, rokotukset sekä harjoitteluun, ravitsemukseen ja palautumiseen liittyviä kysymyksiä.

Urheilija saa terveystarkastuksesta henkilökohtaisen palautteen, joka on tarkoitettu palautteeksi myös valmentajalle ja nuoren urheilijan vanhemmille. Tarvittaessa urheilija saa lähetteen jatkohoitoon tai -ohjaukseen, esimerkiksi ravitsemusasiantuntijalle tai fysioterapeutille.

Urheilijan terveystarkastus on suositeltavaa tehdä vuosittain. Uusintatarkastus on ensimmäistä suppeampi ja siinä keskitytään aikaisemmin havaittuihin riskitekijöihin ja olemassa oleviin ongelmiin.

Bookmark and Share