ARKISTOON

Pitävä keskivartalo puheena Liikuntalääketieteen päivillä

Kehon hallinnan merkitys suorituksen onnistumiseen ja urheiluvammoihin oli yhtenä keskeisenä teemana Liikuntalääketieteen päivillä 9.–10.11.2011 Helsingissä. Aiheesta luennoivat Tampereen urheilulääkäriaseman ylilääkäri Jari Parkkari ja fysioterapeutti Jarmo Ahonen.

Parkkarin esityksessä kerrottiin keskivartalon hallinnan haasteista ja miten vartalon hallinta vaikuttaa mm. urheiluvammoihin. Esityksen keskeisenä viestinä oli liiketaitoharjoittelun tärkeä merkitys sekä suorituskyvyn parantumisen että vammojen ennaltaehkäisyn kannalta.

Ahonen valotti esityksessään ensin taustaa ja syitä mm. siihen miksi keskivartalon hyvä motorinen kontrolli ei ole itsestäänselvyys: motorisella aivokuorella keskivartalon lihakset ovat heikosti edustettuina ja siksi näiden lihasten hermokontrolli on heikkoa. Tämän vuoksi myös vartalon asennon hahmottaminen ja uusien liikkeiden tai suoritustekniikoiden omaksuminen vaatii paljon harjoittelua. Esityksen käytännön osiossa tutustuttiin erilaisiin keskivartalon harjoitteisiin.

Juha-Pekka Kulmala, LiTM, tutkija / Terve Urheilija -ohjelma


Lue lisää:

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018