ARKISTOON

Täytyykö huippu-urheilijan olla myös kympin oppilas?

Aamulehden ja Tampereen Urheiluakatemian yhteistyössä järjestämässä auditoriokeskustelussa tiistaina 14.12. sali oli tupaten täynnä ja keskustelu kävi vilkkaana. Teemana oli opintojen ja urheilun yhdistäminen. Sekä panelistien toimesta että yleisöstä saatiin kuulla mielenkiintoisia näkökulmia ja kokemuksia aiheesta. Panelisteina toimivat Olli Ahvenniemi, Lotta Harala, Tapio Korjus, Tanja Komulainen ja Tuuli Merikoski. Keskustelua johti Aamulehden päätoimittaja Jorma Pokkinen.

Urheilun ja opintojen yhteensovittaminen on sanomattakin haastavaa, mutta panelistit näkivät opiskelun ehdottomasti hyvänä asiana. Kaikki panelistit olivat kuitenkin sitä mieltä, että huipulla olevan, tai sinne tähtäävän urheilijan ei tarvitse välttämättä olla kympin oppilas. Koripalloilija Olli Ahvenniemi painotti myös sitä, että voisi olla viisaampaa käyttää opintoihin hieman pidempi aika, mutta tehdä ne laadukkaasti kiirehtimisen sijaan. Ylipäätään tärkeämpänä asiana pidettiin oppimista numeroihin tuijottelun sijaan.

Joustaminen ja levon tärkeys nousivat myös voimakkaasti esiin keskustelussa. Tuuli Merikoski muistutti tasapainon löytämisen tärkeydestä, ja siitä että kynttilää ei kannata polttaa molemmista päistä, jotta urheilun ilo säilyisi. Vuorokaudessa on kuitenkin vain 24 tuntia, ja kaikkea ei ole mahdollista tehdä samanaikaisesti.

Keskustelun olennaisinta antia oli näkemys siitä, että oppimista tapahtuu myös urheilu-uran myötä. Huippu-urheilu tulisikin nähdä yhtenä urana, tai ammattina. Määrätietoisuus, sosiaaliset taidot, kunnianhimo ja paineensietokyky pääsivät listalle, kun mietittiin ominaisuuksia, jotka urheilu-uralta siirtyvät työmaailmaan ja muuhun elämään.

Urheiluakatemiatoiminta on käynnistynyt nimenomaan tarpeesta vastata urheilu-uran ja opintojen yhdistämisen haasteisiin. Tampereen Urheiluakatemia tukee ja auttaa urheilijaa opintojen ja urheilun yhdistämisessa ja välittää tietoa urheilun tukiverkostoista.

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018