ARKISTOON

Videoterveisiä Tanskasta: ajankohtaista liikuntavammatutkimuksessa

Tuttavallisesti Sportskongres, virallisesti 14th Scandinavian Congress of Medicine & Science in Sports, järjestettiin helmikuun alussa Kööpenhaminassa. Skandinaviaan viittaavasta nimestään huolimatta tämä liikuntalääketieteen kongressi oli hyvin kansainvälinen: mukana oli 750 osallistujaa 45:stä eri maasta. Kongressin pääteemana oli tänä vuonna liikuntavammojen ennaltaehkäisy ja hoito.

Liikuntavammatutkimuksen näkökulmasta pääviestit olivat:

  • Liikuntavammoja voidaan ehkäistä.
  • Vammojen ehkäisymenetelmien vieminen tutkimusmaailmasta käytäntöön ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Hyviä esimerkkejä löytyy jo.
  • Akuutissa vammassa kuormitus voittaa levon ja kylmähoidon, kun kuormitetaan oikein. Kuormittamisen tulee alkaa riittävän aikaisin. Kompressio ja kylmähoito voivat auttaa kivunlievityksessä, mikä mahdollistaa liikkumisen ja kudoksen kuormittamisen.
  • Kuntoutuksen aloittamisen ajankohta ja sisältö vaikuttavat lajin pariin paluuseen merkittävästi. Kuntoutus tulee aloittaa ajoissa!
  • Liikkumista aloitteleville sattuu paljon vammoja. Vammojen ennaltaehkäisyn huomioiminen liikunta-aktiivisuuden lisäämiseen tähtäävissä ohjelmissa on tärkeää.


Kolmen päivän ajan, avausluentoa lukuun ottamatta, käynnissä oli samanaikaisesti neljä luentoa tai workshoppia. Ohjelmasta löytyi varmasti mielenkiintoista kuunneltavaa sekä tutkijoille, fysioterapeuteille, lääkäreille että valmentajille. Pääteemana oli tänä vuonna liikuntavammojen ennaltaehkäisy ja hoito, mutta sen lisäksi mukana oli myös laaja kirjo muita liikuntalääketieteen aiheita. Luennoilla käsiteltiin ainakin kuormittamista eri näkökulmista, palautumista, ravitsemusta, fyysistä aktiivisuutta ja dopingia.

Tampereen Urheilulääkäriasemalta liikuntalääketieteen erikoislääkäri Timo Hänninen esitteli väitöskirjansa tuloksia kliinisen työkalun käytöstä urheilijoiden päävammojen arviointiin. Hännisen esitys on katsottavissa kokonaisuutena Sportskongresin Youtube -kanavalta.

TaULAn Urheilijan liiketaidot, lihaskunto ja terveys -tutkimuksen tuloksia oli esillä väitöskirjatutkija Marleena Rossin urheilijan selkäkivun riskitekijöitä käsittelevässä posterissa. Lisäksi tutkija Anu Räisänen esitteli posterissaan Terve Futaaja -tutkimuksen tuloksia alaraajavammojen riskitekijöiden osalta.

Kati Pasanen, Tampereen urheilulääkäriaseman vieraileva tutkija ja Calgaryn yliopiston liikuntavammojen tutkimuskeskuksen apulaisprofessori luennoi lasten ja nuorten liikuntavammojen riskitekijöistä. Katso Pasasen yhteenveto liikuntavammojen riskitekijöistä nuorilla urheilijoilla. 

Sportskongres Youtube -kanavalta löydät myös monia muita mielenkiintoisia videoita kongressin aiheista, esimerkiksi Keith Baarin avausluennon, Chris Bleakleyn luennon äkillisten vammojen akuuttihoidosta ja Carly McKayn yhteenvedon vammojen ehkäisyyn tähtäävien harjoitusohjelmien viemisestä käytäntöön.


Teksti: Anu Räisänen

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018