ARKISTOON

Nuorten urheilijoiden selkävammat lisääntyneet

Nuorten urheilijoiden lisääntyneet selkävammat huolestuttavat Tampereen Urheilulääkäriaseman yilääkäri Jari Parkkaria. Terveyttä edistävän liikuntaseuratutkimuksen (TELS) tuoreet tulokset ja kokemus urheilulääkärin vastaanotolla kertovat ikävästä kehityksestä. Lue Parkkarin teesit nuorten urheilijoiden selkävammojen ehkäisyyn Yle Urheilun jutusta. Hän nostaa keskiöön mm. kasvuvaiheen voimaharjoittelun erittämistarpeet.

Lue aiheesta lisää Yle Urheilun juttu 1.12.

Urheiluseuroissa liikkuville lapsille ja nuorille loukkaantumisia

Suomalaisille lapsille ja nuorille tapahtuu loukkaantumisia liikunnassa eniten urheiluseuroissa. Vapaa-ajan liikunnassa niitä sattuu toiseksi eniten ja koululiikunnassa vähiten. Tämä käy ilmi valtion liikuntaneuvoston tänä vuonna julkaisemasta lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistutkimuksesta (LIITU).

Olympiakomitean vastaava lääkäri Maarit Valtonen sanoo, että pojille tulee herkästi vammoja joukkuelajeissa kontaktien ja kovan vauhdin vuoksi. Tytöillä taas esimerkiksi joukkuevoimistelussa ja taitoluistelussa aiheutuu rasitusvammoja ja selkäongelmia kasvuiässä. Kroppa ei aina kestä lajin vaatimia suuria toistomääriä ja samalla kasvun tuomaa kuormitusta.

- Vammoja pystytään ennaltaehkäisemään asianmukaisilla varusteilla ja harjoittelua monipuolistamalla. Myös säännöillä pystytään vaikuttamaan siihen, että esimerkiksi pelaaminen on turvallista, Valtonen sanoo.

Lue Yle Urheilun juttu 1.12.

Monipuolinen liikkuminen ehkäisee vammoja

- Hyvä peruskunto, monipuoliset liikuntataidot ja riittävä lihasvoima luovat perustan turvalliselle urheilemiselle, Parkkari muistuttaa.

Huolellinen alku- ja loppuverryttely ovat tärkeitä vammojen ehkäisemiseksi. Parkkari myös muistuttaa, että liikkumaan lähtiessä on syytä ottaa huomioon asianmukaiset liikuntavarusteet ja ympäristö.

- Urheilua ei suositella flunssaisena. Tapaturmariski kasvaa myös väsyneenä ja nälkäisenä.

Lue koko Yle Urheilun juttu 1.12.

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018