ARKISTOON

"Urheiluvammoja voidaan ennaltaehkäistä!" - kansainvälisen kongressin antia

Scandinavian Congress of Medicine and Science in Sports, 23.–25.10.2014, Helsinki, Kalastajantorppa

Terve Urheilija -asiantuntijat ovat parhaillaan kansainvälisessä liikuntalääketieteen kongressissa Helsingissä. Tutkija Kati Pasanen ja ylilääkäri Jari Parkkari luennoivat keskiviikkona urheiluvammojen ehkäisyyn tähtäävän harjoitusohjelman suunnittelusta ja tutkitun tiedon jalkauttamisesta käytäntöön. Mukana olivat myös yhteistyökumppanit Norjasta. Huippututkijat Grethe Myklebust ja Tron Krosshaug (Oslo Sports Trauma Research Center) kertoivat vammoja ennaltaehkäisevien harjoitusohjelmien sisällöstä ja vammojen syntymekanismeista. 

Tämän hetkinen tutkimustieto on osoittanut, että urheiluvammoja voidaan ennaltaehkäistä. Tehokkaimmillaan vammojen ennaltaehkäisy toteutetaan lihaskuntoa ja liiketaitoja kehittävien harjoitusohjelmien avulla. Tutkimalla vammojen syntymekanismia voidaan vaikuttaa myös vammoille altistaviin, haitallisiin suoritustekniikoihin. 

Palloilulajeissa suurin osa vakavista vammoista tapahtuu hypyistä alastulossa tai suunnanmuutoksissa. Hyppyjä sisältävissä joukkuelajeissa, kuten lentopallo, koripallo ja käsipallo, vammariskiä voidaan pienentää suosimalla kahden jalan alastuloa. Lisäksi alastulon aiheuttamaa iskua voidaan keventää joustamalla polvista ja lonkista. Nopeita suunnanmuutoksia vaativissa lajeissa, kuten salibandy, kääntymistekniikassa tulee huomioida alaraajojen linjaus ja jalkojen haara-asennon leveys.   

Tehokkaita harjoitusohjelmia on jo saatavilla. Seuraavana haasteena on saada tietoa vietyä käytäntöön ja siten osaksi urheilijoiden ympärivuotista harjoittelua. Tehokkainkaan vammojen ennaltaehkäisymenetelmä ei vähennä vammoja, mikäli käytännön toteutus ontuu. Terve Urheilija -tiimillä on työn alla vammojen ehkäisyyn suunniteltuja harjoitusliikkeitä sisältävä mobiilisovellus. Suomenkielistä sovellusta odotellessa suosittelemme tutustumaan norjalaistutkijoiden kehittämään ”Get Set” -aplikaatioon, joka on saatavilla englanninkielisenä.  

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018