ARKISTOON

Terve urheilija -asiantuntijat vahvasti esillä Liikuntalääketieteen päivillä

Helsinkiin kokoontui auditoriollinen liikunnan ja liikuntalääketieteen asiantuntijoita perinteisille Liikuntalääketieteen päiville. 22. kerran järjestettyjen päivien teemana oli  "Lisää terveitä harjoittelupäiviä". 

Liikuntatieteellisen seuran ja Liikuntalääketieteen keskusten järjestämän seminaarin ohjelma käsitteli urheilijan terveyttä monista näkökulmista. Yksi osallistujia puhuttaneista teemoista olivat urheiluvammojen psykososiaalisten vaikuttajat. Niistä päivillä puhui apulaisprofessori Monna Arvinen-Barrow.

Terve Urheilija -asiantuntijat olivat myös vahvasti mukana päivien esityksissä. Tutkimus- ja kehittämispällikkö Kati Pasanen puhui urheilijan vammojen ehkäisystä tulevaisuudessa ja Jari Parkkari esitteli käytännönläheisessä esityksessään huipulle tähtäävän urheilijan allergioita ja astmaa. Tutkimusraportointiosiossa kuultiin Mari Leppäsen posteriesitys urheiluvammojen ennaltaehkäisyn menetelmistä tehdyn satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin tuloksista. Kati Pasanen esitteli selkäkipujen yleisyyttä ja Anu Räisänen äkillisiä liikuntavammoja nuorilla palloilulajien harrastajilla. Näitä vammoja on selvitetty Tampereella käynnissä olevassa nuorten urheilijoiden liiketaitoja, lihaskuntoa ja terveyttä selvittävässä tutkimuksessa, jossa on tavoitteena löytää polvi- ja nilkkavammojen syntyyn liittyviä fyysismotorisia riskitekijöitä ja kehittää harjoituksellisia menetelmiä vammariskien pienentämiseksi.

Toisen seminaaripäivän avasi tutkijalääkäri Teemu Luoto. Hän pureutui urheilijoiden päävammoihin ja niiden arvioinnissa laajasti käytössä olevan SCAT3-työvälineen esittelyyn.

Parkkarin ja Luodon esityksiin voi tutustua Liikunta & Tiede -lehdessä julkaistuissa artikkeleissa, Leppäsen systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin tulokset on puolestaan esitelty tuoreessa Valmentaja-lehdessä. SCAT3-työväline löytyy terveurheilija.fi-verkkosivuilta suomeksi.

Bookmark and Share

 

 

Terve Urheilija -uutiskirjeet

Tilaa uutiskirje
omaan sähköpostiisi. Maksuton, ilmestyy n. kaksi kertaa vuodessa


Lue julkaistut uutiskirjeet

15.5.2018